Lepterija

lepterija sokobanja

Izletište Lepterija

Ako postoji mesto koje se ne sme zaobići dolaskom u ove krajeve, onda je to svakako čuveno Sokobanjsko izletište Lepterija. Udaljeno svega kilometar i po od centra grada, ovo izletište kao da je stvoreno za turiste svih dobi i sposobnosti. Čak su i putevi koji vode ka njemu raznoliki, te možete birati put koji Vama najviše odgovara. Za starije ljude tu je asfaltna staza, za mlade sportiste željne adrenalina tu je staza uz kanjon Moravice. Ova „adrenalinska“ staza,  pored toga što je najteža ona je i najlepša, jer je samo tu moguć pogled na brzake, virove, stene i plaže ove bistre reke. U samom srcu izletišta Lepterija igrađen je kompleks Narodne banke Srbije u čijem sastavu su apartmani, restoran i odmaralište. U njegovoj okolini je lepo uređeno mesto za piknike sa drvenim klupama i stolovima, nastrešnicama u slučaju kiše, specijalnim mestima za loženje logorske vatrice, parkić – igralište za decu sa rekvizitima od drveta.. Obzirom na ovakve uslove nije neobično ni što postoji redovna godišnja akcija za praznik 1.maj, takozvani Prvomajski uranak. Iako je ovo izletište prepuno turista tokom čitave godine, za ovaj praznik – Prvomajski uranak, znatno ih je više.

Čak iako niste religiozna osoba, biće Vam veoma lepo da obiđete posebnu zanimljivost izletišta Lepterija, a to je stena u kojoj je prirodno ocrtan lik Bogorodice sa Isusom Hristom. Na prvi pogled ta stena nalikuje samo na uobičajen ulaz u pećinu, ali kada priđete malo bliže i zagledate se jasno vidite stenu, i na njoj obrise, konture, Bogorodice, Isusa Hrista, oreola… Svega stotinak metara od ove „kamene ikone“, nekada davno nalazila se i crkva. Srušena je od strane Turaka. Narod priča, da je tada Bogorodica sa detetom pobegla i u ovoj steni ostavila svoj lik.  U  novije vreme, u blizini, sagrađena je crkva posvećena upravo Rođenju Presvete Bogorodice, ona je podignuta na temeljima hrama iz 14og veka. Još jedna priča, vezana za pomenutu ikonu u kamenu, kruži  među meštanima ovih krajeva  – Svake godine, tačno na Veliki petak, samo na taj dan i nijedan drugi, izvire lekovita voda iz kamena, lekovita za oči.Ovo je samo jedna od mnogobrojnih legendi i priča koje postoje u ovim krajevima. Zaista, ima  nešto čudesno u vezi Sokobanje, nešto što oduzima dah.

Pored savršenstva prirode, dečjeg igrališta, hrišćanskih simbola, izletište Lepterija nudi nešto i za posetioce gurmane. Na desnoj obali reke Moravice, udobno je smešten čuveni restoran „Marko Polo – Pećina“. Ono je ušuškan ispod jedne velike stene koja pravi previs, i na taj način ima prirodnu nastrešnicu. Tradicionalni specilatiteti koji su u ponudi su: čuveno „Rtanjsko jagnje“ na ražnju, pastrmke na žaru, kravajčići ispod sa sača sa tucanim sokobanjskim sirom, vruća lepinja sa kajmakom…

Da i Srbi imaju svoju verziju Šekspirove priče „Romeo i Julija“, pokazuje i zanimljiva sokobanjska legenda o Lepteriji:

Legenda o Lepteriji

Nekada davno, u ranom srednjem veku, živela je prelepa devojka po imenu Lepterija. Ona je bila ćerka glavnog zapovednika Sokograda.Zapovednik Vrdžmanskog grada imao je sina. Lepog, stasitog, pametnog mladića po imenu Župan. Lepterija i Župan zaljubiše se jedno u drugo. Njihova ljubav bila je velika i snažna koliko i rat između njihovih porodica. Očevi, zapovednici, borili su se oko poseda, i nisu dozvoljavali njihovu vezu. Mila i ljupka Lepterija sprečena da vodi svoj život u miru, ispunjen ljubavlju, iskrade se iz zamka i pobeže. Nemilosrdni otac posla sluge da je pronađu i ubiju. Nakon jurnjave, nadoše je na jednom prelepom proplanku i tu joj oduzeše život. Ne mogavši da nastavi život bez ljubavi svoje izabranice, mladi Župan obuzet očajem skoči u najdublji vir reke Moravice i utopi se. Prelepi proplanak na kojem je stradala lepa Lepterija dobi naziv po njoj, i sada se to čuveno izletište zove Lepterija. Vir u kojem je svoje muke okončao ludo zaljubljeni mladić zove se po njemu- Župan.

Kada su obilasci turističkih mesta u pitanju, najzanimljivije je svakako slušati ovakve i slične legende koje kruže među ljudima. Međutim, koliko god da nas ovakva ljubavna priča inspirše, svesni smo da je vrlo malo verovatno da je ona istinita, a da je mnogo veća verovatnoća da je ime Lepterija poteklo od Grka, jer Sokograd je podignut na ostacima rimske tvrđave, a među tašnjim robovima najviše je bilo Grka. Oni su obližnji proplanak nazivali – Slobodište, a sloboda se na grčkom kaže eluterija (Ἐλευθερία).

Obzirom da izletište Lepterija pripada sokobanjskim lepotama, neizbežno je pomenuti vodu. Na samom izletištu postoje dva izvora, jedan je sa toplom, a drugi sa hladnom vodom. Takođe, nedaleko od pomenutog resotrana „Marko Polo – Pećina“ nalazi se i izvor pijaće vode – Rujnik. Svojom hladnom bistrom vodom krepi mnoge putnike. A, na samo 400 metara uzbrdo od Lepterije, nastanila se poznata srednjovekovna tvrđava Sokograd. Postoji uređena i obeležena pešačka staza koja vodi do Sokograda.