Ozren

planina-ozren

Planina Ozren

Kada čujete ime Ozren, koja je vaša prva asocijacija? Manastir Ozren, manastir Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj? Ili Ozren, planina u Bosni i Hercegovini? Ili , možda samo srpsko muško ime Ozren? Koja god da je Vaša prva asocijacija, u ovom tekstu biće reči o planini Ozren u Srbji, nedaleko od Sokobanje.

Naša planina Ozren svoje mesto  pronašla je u jugoistočnoj Srbiji, istočno od Aleksinca, a na svega 5 kilometara udaljenosti od Sokobanje. Ova planina zauzima jedinstven klimatski položaj neverovatno povoljan za lečenje raznih bolesti. Na samoj planini nalaze se isotoimena Specijalna bolnica Ozren, speijalizovana za lečenje kako plućnih tako i očnih bolesti. Ova bolnica, počela je sa radom, još davne 1935.godine. Iz godine u godinu , ova bolnica je širila svoje kadrove i specijalzovala se za više oblika bolesti, i tako 1956.godine ovaraju se, pored već postojećih odeljenja za lečenje plućnih oblika tuberkuloze, i odeljenja za lečenje tuberkuloze, očiju i drugih hroničnih oboljenja vida. A, zatim 10-ak godina kasnije otvaraju se i sledeće službe: internistička, oftamološka, neuropsihijatrijska, fizijatrijska,, stomatološka…Sve do danas, bolnica je nastavila da se širi, da se otvaraju nove službe, da se oprema savremenim aparatima prateći u stopu razvoj medicine. I pored ovih proširenja, bolnica ostaje vodeća upravo u lečenju disajnih organa, a prvenstveno tuberkuloze pluća.  Zašto je ova bolnica najbolja u lečenju ovih bolesti? Upravo zbog same njene lokacije na prelepoj planini Ozren čija nadmorska visina,borova šuma i bogatstvo ozona povoljno utiču na disajne organe, ali i na celokupno zdravlje pacijenata. Takođe specifična je i ruža vetrova, čije strujanje i mešanje više vazdušnih struja, izuzetno pogoduje lečenju očnih bolesti. Prosto je neverovatno koliko jak uticaj ova planina ima na naše zdravlje. Samo kroz navedenu bolnicu i njene specijalnosti jasan nam je značaj planine Ozren na naše zdravlje, a da ne spominjemo i sve ostale bolnice Sokobanjskog okruga koje su takođe pod njenim uticajem.

Već pomenuta prijatna nadmorska visina iznosi 1.178 metara. U pitanju je najviši vrh planine Ozren – Leskovik. Na ovoj planini nalazi se više lepota, što raznorazna uređena izletišta, što istorijski spomenik, što prirodni, zakonom zaštićeni, spomenik, manastir i mnogobrojne legende i bajke vezane za njih. Kada je reč o izletištima postoji jedno veoma lepo uređeno pored ribnjaka, sa drvenim klupama i stolovima, i jedno pokraj Specijalne bolnice. Spomenik od istorijskog značaja je poznata tvrđava Sokograd koja je ujedno i jedno od najposećenijih turističkih mesta u ovim krajevima.  Prirodni spomenik, zakonom zaštićen, je vodopad Ripaljka, za koji se godinama verovalo da je sa svojih 17-ak metara najviši u našoj zemlji. Ovakva planina koja poseduje nekakav neverovatan duh, što zbog njen istorije, što zbog lekovitih sposobnosti, što zbog lepote čini se kao idealno mesto za podizanje jednog manastira.

Manastir Jermenčić

Svoj mir na planini Ozren, manastir Jermenčić pronašao je daleke 1392.godine. Da, ovaj manastir je iz 14. veka. Jedna od priča kaže da su ga osnovali kaluđeri Jermeni koji su tu pronašli svoje utočište od Turaka. Posvetili su ga svetom Arhangelu Gavrilu i svetom Arhangelu Mihailu. Nešto kasnije Turci ih pronalaze, pljačakaju manastr, i spaljuju. Kaluđeri su, uz Božju pomoć, uspeli da se spasu i pobegnu na Frušku Goru. Tek u 19-om veku, otkivaju se ostaci ovog manastira i podiže se crkva od kamena. Do dan danas, ovaj Božji hram preživeo je više rekonstrukcija. 

            Druga od priča kaže da je ovaj manastir u stvari zadužbina desopta Stefana Lazarevića, a da su ga podigli Sinaiti, odnosno grčki monasi.

Bilo koje od ove dve priče o poreklu manastria Jermenečič da je istinita, ne menja njegovu suštinu i vrednost prepoznatljivu danas. Ušuškan je u prekrasnoj prirodi, u čijoj blizini se nalazi čak 8 izvora  planinske pijaće vode. Na dva od njih, vodu je zahvatao i čuveni hajduk Veljko Petrović. Jedino preostalo iz ruševina nakon razaranja, jeste jedan bronzani pečat, romboidnog oblika. Sa jedne strane su motivi isočnjačke šare, a sa druge je lik svetog Arhangela.

I pored svih navedenih lepota, planina Ozren ne bi bila toliko umiljata i privlačna da nema svoju priču o ljubavi. U pitanju je takozvani „kamen ljubavi“. Meštani kažu da su se na ovom kamenu voleli hajduk Veljko i njegova draga Čučuk Stana. I danas možete videti mlade parove zaljubljene do ušiju koji se penju na ovaj kamen i ljube. Ljube se strasno, svim srcem verujući da će im to doneti večnu idilu. Ova kamena stena, tako neobično postavljena, u sred velike livade magični je simbol za srećne ljubavnike. Ako se dvoje zaljubljenih popne na „kamen ljubavi“, poljubi i fotografiše, ostaje taj isti zaljubljeni par do kraja njihovih života.

Planina Ozren nudi nešto i za ljubitelje adrenalina, a u pitanju je letenje paraglajderom. Paraglajder start sa na planini Ozren nalazi levo od glavnog ozrenskog puta koji vodi prema selu Jezero. Start je na jednoj prelepoj čistini sa neverovatnim pogledom na sokobanjsku kotlinu, a okolo su postavljeni stolovi i klupice za odmaranje i ljude koji samo vole da posmatraju letače. Ako ne skrenete levom stazom koja vodi do pomenutog starta, nego nastavite dalje ozrenskim putem, stižete do čuvenog izvora pod imenom Šopur. Ledena i bistra voda ovog izvora, izvire u moćnoj bukovoj šumi.Izreka kaže da svi putevi vode u Rim, a ovde bi se moglo reći da samo jedan-ozrenski put vodi do mnogobrojnih lepota. Pored pargalajding starta, izvora, manastira, nastavite li ozrenskim putem možete doći do visoravni Vlasina, a još dalje i trećeg po visini vrha planine Devica, Oštre Čuke.

Bilo da imate zdrastvene probleme, da ste običan turista – zaljubljenik u prirodu, avanturista, planina Ozren je savršeno mesto za Vas, na Vama je samo da izaberete šta sve od navedenog želite da vidite.