Po kalendaru SPC danas je Vaskrs

slika vaskrs

Crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.
Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje, a ove godine ga svi hrišćani obeležavaju u isto vreme.
Vaskrs je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana. Prva molitva se služi se pred zatvorenim vratima hramova koji se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskrsenja oglašavaju prva zvona. Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti. Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove „čuvarkuća“. Na vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse!