Sokobanja Srbija

sokobanja

Najbolja banja u Srbiji – Sokobanja

Kada je reč o banjama u Srbiji , među najpoznatijima je, svakako, čuvena Sokobanja. Udobno ušuškana između prelepih planina-Rtanj (1566 metara nadmorske visine) i Ozren (1117 metara nadmorske visine ) i malene Device ( oko 400 metara nadmorske visine), Sokobanja je jedno od mnogobrojnih bogatstava istočne Srbije. Svoje ime dobila je po Soko gradu – srednjevekovnoj tvrđavi koja leži na reci Sokobanjskoj Moravici.

Zbog čega se Sokobanja izdvaja od ostalih banja u Srbiji?

Osim zbog prirode koja naprosto oduzima dah, Sokobanja je najstarija banja  u našoj zemlji. Očuvana tradicija, prirodan način života, etno umetnosti, termalni izvori, i mir – odlike su koje nju ističu.  Lekovita svojstva koja ova banja pruža, prepliću se sa legendama koje kruže o mističnoj planini Rtanj. Oblikovana u piramidu ova čudesna planina ima magično dejstvo, i naprosto nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Priča se da ko jednom izađe do, sada srušene, kapele na vrhu, uvek joj se vraća. Sličan osećaj javlja se i turistima koji borave u Sokobanji.

sokobanja - kulturno istorijsko nasledje

Osim za turiste i ljude kojima je neophodna lekovita terapija, Sokobanja je i više nego pogodna za miran život, ispunjen duhovnošću, umetnošću i prirodom. Klima je srednja kontinentalna,  leta nisu vrela, a zime su blage. Jesen je ta koja broji najviše sunčanih dana u godini. Izolovana od industrije, raznoraznih velikih cenatra, buke, ipak nudi moderne, ali odabrane zanimacije kao što je novoizgrađeni veliki Akva park i bioskop 5D.

Obzirom da je reč o banji najvažnij su ipak specijalni programi i terapije koje ona nudi. Kako se većina savremene populacije bori sa problemom velike težine, ovde se pružaju raznorazni programi za regulisanje iste, napisani od strane vrhunskih stručnjaka u oblastima endokrinologije i nutricionizma sa Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Nišu i Beogradu. U pitanju je kombinacija fitnes i velnes programa koji se odeđuju za svakog pacijenta posebno. Svaki program sprovodi se pod nazorom  stručnog osoblja. Velnes program nudi kupanje u čuvenom autentičnom Turskom kupatilu koje se zove „Amam“ (sa mogućstvom korišćenja originalne kade u kojoj se nekada davno podmlađivao veliki Knjaz Miloš), saunu, hidromasažu, ručnu masažu, bazene, šetnje stazama zdravlja, bisernu kupku… Sokobanja je bogata termo mineralnim izvorima sa temperaturama od 28°C do 45,5°C i zbog njih se preporučuje boravak pacijentima koji boluju od hroničnih reumatskh i degerativnih bolesti, hroničnog hapatitisa, neurastenije, raznih povreda, išijasa i sl. Ali pre svega Sokobanja spada u vazdušne banje, neveovatno čist vazduh i gas radon sa povoljnom jonizacijom iceljujući su za bronhijalnu astmu.

usluge u sokobanji

Ako vam je neophodno lečenje sa mnoštvom različitih terapija, a  ne želite da idete u bolnicu, pravo rešenje za vas je Prirodno lečilište „Banjica“ smešten iznad gradskog parka u kanjonu Moravice, ispod Ozrena. U podnožju ove planine, takođe se nalazi mala plaža kojom se može prolaziti kroz kanjon duž Staze zdravlja, i doći do izletišta Lepterija i tvrđave Sokograd. Izgrađen još davne 1936. godine, ovaj centar, pored rehabilitacije, organizuje i rekreativne odmore, razne edukatvine radionice u prirodi, vikend ture… Što se usluga lečenja tiče „Banjica“ pruža usluge hidro-terapije, kinezi-terpaije, elektro-terpaije, termo-terapije, inhalacije… Osobe koje imaju probleme sa disajnim organima, koštanim i nervnim oboljenjima pronaći će pomoć upravo u ovom centru.

Što se smeštaja u Sokobanji tiče izbor je prilično veliki, tu su hoteli „Zdravljak“, „Turist“, „Moravica“, „Sunce“, prirodno lečilište „Banjica“, raznorazni privatni smeštaji…

Kako nema industrije ili bilo koje druge zagađujuće tehnologije u Sokobanji, sa pravom je nazivaju „najboljom vazdušnom banjom u Srbiji“. Specifični elementi u vazduhu i oligominerali u vodi koja se koristi za kupke i inhalaciju čine Sokobanju idealnim mestom za spa tretiranje raznih bolesti. Vetrovi prenose prijatan miris i svež vazduha koji dopire iz gustih šuma visoko iznad grada. Svaki posetilac koji makar samo jedan dan izdvoji za obilazak ili boravak u ovoj čudesnoj sredini osetiće čari blage inhalacije.

sokobanja - banja srbije

                                                       Legenda o Sokobanji

Nekada davno u moćnoj tvrđavi Sokograda živeo je jedan princ. Jednoga dana dok je jahao svog veličanstveno belog konja dolinom, nebo iznad Ozrena se zamračilo. Iznenada, munje i gromovi su počeli da pucaju na sve strane, podrhtavajući tlo sve do Rtnja. Prelepi pastuv raširi svoje nozdrve i dok mu se dugačka griva vijorila na oluji, podiže njušku njišteći od straha. U jednom trzaju podiže i svoje velike grudi ka nebu, uspravivši se na zadnje noge, osećajući kako mu kopita uranjaju u blato, a dobri gospodar nestaje sa leđa.

Plemić je pao sa konja i izgubio svest. Kada je nastupio mir, on  se povrati, otvori oči, ali se nije mogao ni maknuti. Sve ga je neizdrživo boleo, te je stoga ostao da leži, čekajući da ga smrt oslobodi muka. Međutim, odjednom začu žubor vode. Ne želeći da napusti ovaj svet žedan,  princ smogne snage da se približi izvoru. Otpi gutljaj i oseti kako mu se u glavi sve raščisti. Spusti desnu ruku, i bol iščeznu. Zatim se okupao ceo. Iz vode je izašao preporođen i ojačan.

Nije prošlo mnogo vremena, a da se priča o čudesnoj vodi nije raširila među ljudima. Mnogi su pohrlili da nasele taj kraj sagradivši kuće. Oni koji su verovali u nju ostali su tu zauvek.

soko banja park

 

Iz svega navedenog može se jasno razumeti zbog čega je Sokobanja toliko specifična i zašto ne postoji ni jedno dete u Srbiji koje za nju nije čulo. Skladan spoj etno života, divlje prirode, ali i kulturnih, duhovnih, pa čak i modernih dešavanja jeste ono zbog čega su među njenim posetiocima oduvek bili velikani Srpske kulture i umetnosti, kao što su:  Branislav Nušić, Stevan Sremac, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Meša Selimović…

Odmor, regenracija, inspiracija jednom rečju – Sokobanja.